A belső tudatosság meditációja

Mi a transzcendálás?

Rendkívül fontosnak tartom, hogy mindenki számára elérhetővé váljon a TM, és ezáltal mindenki megtapasztalja az elme lecsendesítésének természetes folyamatát még ebben a zajos, pörgős és feszült világban is.

A transzcendálás egy olyan természetes folyamat, amely során az elme a gondolkodási tevékenység egyre finomabb és csendesebb állapotait tapasztalja meg. Amikor a gondolkodás legmélyebb szintjét is átlépjük, transzcendáljuk, az elme eléri a tiszta tudat harmonikus és tökéletesen kiegyensúlyozott állapotát.

A tiszta tudat (más néven transzcendentális tudat) szintjén már nincsenek gondolatok, észlelések vagy érzetek. A tudatosságunk legtisztább és legbékésebb természetes állapotában a test mélyen pihen, miközben az elme teljesen éber marad önmagára.

A napi kétszeri transzcendálás felkészít arra, hogy sokkal dinamikusabbak és hatékonyabbak legyünk a mindennapokban, akár a munkahelyen, akár az iskolában, vagy az élet bármely más területén kell helyt állnunk. Olyan ez, mint amikor egy nyílvesszőt hátra-húzunk az íjon, csendes nyugalomban pihen, de amikor elengedjük, nagy lendülettel repül a cél felé. Hasonlóan, amikor a meditáció békéjéből kijövünk, és belevetjük magunkat a cselekvésbe, lendületesebbek, összeszedettebbek és eredményesebbek leszünk.

Miben különbözik a TM más technikáktól?

A különböző meditációs technikák eltérő módon foglalkoztatják az elmét, és más-más hatást gyakorolnak az elmére, a testre és a viselkedésre. Egyes technikák a gondolatok megfigyelését, a légzésre vagy a testre való összpontosítást foglalják magukban. Mások a koncentrációra vagy a vizualizációra alapulnak.

A TM mindezektől gyökeresen különbözik.

Ebben a meditációban nem kell összpontosítanod a figyelmedet vagy irányítanod az elmédet. Míg más meditációs technikák a gondolkodás felszíni szintjén tartanak, a TM lehetővé teszi, hogy az elme természetes módon befelé irányuljon, és megtapasztalja a gondolatok egyre finomabb állapotait.

A tudományos kutatások azt mutatják, hogy a TM számos hatása egyedülálló, semmilyen más módszer nem hoz létre ilyen változásokat.

A Transzcendentális Meditáció elsődlegesen az automatikusan bekövetkező ún. „túllépés” miatt emelhető ki a sorból. Ez a technika lehetővé teszi, hogy egyszerűen és könnyedén összpontosítsunk befelé, eszközt ad a csendesebb szintű gondolkodásra, míg a gyakorló meg nem tapasztalja a tudatosság legcsendesebb, legmélyebb, békés állapotát.

Már önmagában az egyedi a Transzcendentális Meditációval kapcsolatban, hogy nem szükséges hozzá koncentráció, mely korlátozza az agyműködést. A Transzcendentális Meditációval teljesen problémamentesen érhetjük el, hogy agyunk megtapasztalja saját transzcendentális természetét. A tudatnak és a testnek ez a csendes szintje korrelál a globális koherenciával, vagyis a magasfokú agyi rendezettséggel. Az a képesség, hogy koherensebb, vagyis rendezettebb agyműködést hozzunk létre és ezáltal átalakítsuk gondolkodásunkat és cselekedeteinket, a TM egyedülálló technikájának áldásaként egyszerűen megvalósítható.

Másodszor a Transzcendentális Meditáció technikája nem arra tanít meg, hogyan kell kezelni a stresszt valamiféle kognitív „manipulációval”. Inkább azáltal oldódik a feszültség, hogy a test megtapasztalja a mély pihenés állapotát, ami önmagában a stresszoldás alapja. A rendszeres TM gyakorlás lehetővé teszi az elme és a test számára, hogy megtapasztaljuk a gyógyulás és a koherencia mély szintjét. Amikor a fiziológiának esélye nyílik ilyen mély pihenésre, akkor elengedi a stresszt és elkezdi meggyógyítani önmagát.

Az alábbi linkre kattintva, Dr. Orme-Johnson, kutató-pszihológus, bemutatja a különbségeket az egyes meditációs eljárások célja és hatásai között. 

Kutató-pszichológus véleménye a meditáció három típusáról

Mi történik meditáció közben az agyunkban?

A TM-et gyakorlók világszerte arról számolnak be, hogy a TM pihentető és nyugtató hatásait már az első meditációtól kezdve érzik, és a pozitív hatások szinte azonnal jelentkeznek az életükben.

Ennek oka, hogy minden alkalommal, amikor leülünk meditálni, agyunk egy rendezettebb, koherensebb működést vesz fel. Ez azt jelenti, hogy azok az agy területek, amelyek korábban alig vagy egyáltalán nem álltak egymással kapcsolatban, most egymással összhangban kezdenek el működni. Emellett a homloklebenyi részén található prefrontális kéregben, amely a magasabb emberi minőségek irányításáért felel, megnő az agy vérellátása. Agyunk hatékonyabban, magasabb teljesítményszinten működik, jobban megy a tanulás, a problémamegoldás, tisztábbá válik a gondolkodás, megnő a kreativitás. A különböző élethelyzetekben hatékonyabbá válunk, valamint jobban tudjuk kezelni a minket érő stresszt.

Az agynak ezt a rendezett állapotát EEG-koherenciának is nevezik, amiről a híres amerikai tudós és agykutató, Dr. Fred Travis a következőképpen fogalmazott:

„A TM-gyakorlás során ez a koherencia kiterjed az agy egészére, ezt nevezik totális agyműködésnek – az egész agy, egyetlen holisztikus egészként funkcionál. Amikor műszerekkel ezt mérjük, az emberben belül valami mélységesen személyes élmény zajlik: megélik magasabb Önmagukat, azt a transzcendentális forrást, ahonnan a gondolataik származnak.”

Az alábbi rövid videóban Dr. Travis látványosan szemlélteti ezt az egyedülálló koherenciát, ami az agyunkban akkor jön létre, amikor a Transzcendentális Meditáció technikáját gyakoroljuk (más meditációs és relaxációs technikáknál ez nem mérhető).