Vajon van ellenszer az öregedés ellen? Ki ne szeretné lassítani az öregedés látható jeleit az arcán, a testén? Ki ne szeretne kevesebb idő- és energiabefektetéssel jobban kinézni, fiatalabbnak látszani? Elárulok egy titkot: bizony van. A titkos fegyverünk nem más, mint a Transzcendentális Meditáció. Ne aggódj, nem kell egy barlangban, lótuszülésben, három láb magasan a föld felett levitálni – nem erről van szó. Na de akkor mégis hogyan kapcsolódik a TM a fiatalabb megjelenéshez és az öregedés lassításához?

A kulcsszó: stressz. A stressz az egyik legfőbb tényező, amely befolyásolja az öregedés folyamatát. Amikor stressz alatt vagy, a testedben szabadgyökök képződnek, amelyek károsítják a sejtjeidet és az egész szervezetedet. Ez a károsító hatás pedig az öregedés jeleinek felbukkanásához vezet: a bőr veszít a rugalmasságából és feszességéből, szépen lassan kialakulnak a ráncok, az ízületek, izmok és csontok egyre gyengébbé válnak.

Hogy vélekedik egy világhírű szupermodell a TM-ről?

A Transzcendentális Meditáció rendkívül hatékony az öregedés ellen, mivel csökkenteni a stressz szintjét, ezáltal a szabadgyökök által okozott kár minimalizálódik. Anne-Marie Curry színésznőként, valamint modell karrierje kapcsán vált híressé. Sokáig Londonban dolgozott modellként, amely köztudottan egy nagyon mozgalmas város.

A mindennapi stresszt először jógagyakorlatokkal próbálta orvosolni, azonban elmondása alapján soha nem tudta igazán megtalálni a nyugalmat. Jóga ide, vagy oda, az agya még mindig nyugtalan volt, nem érezte a pihentető éberséget. Míg végül egy közeli barátja javaslatára elsajátította a Transzcendentális Meditáció technikát és megváltozott az élete.

transzcendentális meditáció

A kép forrása: tminfo.hu

“Ez volt a leghatékonyabb dolog, amit valaha próbáltam. Azonnal megleltem a nyugodt éberséget. Rögtön megtaláltam a mély, igazán mély pihenést, amelyet soha azelőtt nem tapasztaltam. És mindezt hihetetlenül egyszerűen.” – nyilatkozta lelkesen a világhírű szupermodell és egy vele készült másik interjúban pedig eképpen fogalmazott a TM által tapasztalt pozitív hatásokról:

„Az egyik ilyen modellként az, hogy fiatalnak nézel ki! A rendszeres meditáció miatt kevesebb ránc jelenik meg az arcon és általában véve is fiatalabbnak tűnsz. Emlékszem egy nőknek szóló egészségügyi magazin cikkére, melynek címe ‘A meditáció a legjobb botox’ volt. Ez azért van, mert sok stressz oldódik ki. A rendszeres gyakorlástól pedig még sugárzóbb leszel.”

Kronológiai kor vs. biológiai kor

Miként hozhatja el számodra a Transzcendentális Meditáció a fiatalabb biológiai életkort? Nos, ezen kérdéskör pontos megértéséhez mindenekelőtt magát az öregedési folyamatot kell megismerned. Különbség van ugyanis az ember kronológiai, valamint biológiai kora között. Tudtad? Előbbi a megélt évek számát jelöli, utóbbi viszont a népességi normákhoz viszonyított egészségi állapotra utal.

Biztosan te is hallottad már a mondást, miszerint mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát. Ez pontosan arról szól, hogy az állandó stressz következtében akár 35 évesen is lehetsz olyan rossz egészségi állapotban, mintha legalábbis 70 éves lennél (mindened fáj, fáradt vagy és lassú) ugyanakkor ennek a ‘fordítottja’ is igaz, tehát akár 70 éves korod környékén is lehetsz testileg-lelkileg olyan fitt, mintha legalábbis még csak valahol a harmincas éveid elején járnál.

Mit tehetünk az öregedés ellen?

Kezdjük ott, hogy többféle módszer is létezik a biológia életkor meghatározására: szisztolés vérnyomás mérése, látásélesség, hallásküszöb meghatározása stb. (Ezekről még később lesz szó egy tanulmány kapcsán, olvass tovább!) Számos tényező befolyásolja az öregedést, mind közül az egyik legmeghatározóbb a stressz – amiből modern életvitelünknek köszönhetően valljuk be jócskán kijutott mindenkinek – de a genetika és egyéb más tényezők is közrejátszanak a szervezet kopásánál, elhasználódásánál.

Mit tehetünk tehát az öregedés ellen? Nagyon egyszerű a képlet: csökkenteni kell a szervezet elhasználódását, ergo a szervezetet elárasztó stresszeket, ehhez pedig a ma létező egyik igazoltan leghatékonyabb módszer a Transzcendentális Meditáció.

Tanulmány a TM-ről, avagy
“Ép lélekkel a test is ép marad.”

Az arcunkba zúduló tömérdek reklámnak köszönhetően, ha az öregedés elleni módszerekre gondolunk, akkor talán nincs is ember ezen a Földön, akinek első körben ne a különböző anti-ageing kozmetikumok, maszkok, szemránckrémek jutnának eszébe. A legkevésbé sem a Transzcendentális Meditáció, jól sejtem? Zsákszámra költjük a pénzt a különböző “csodaszerekre” holott a legegyszerűbb és mindenki számára elérhető fiatalságmegőrző módszer a pihenés.

Szerencsére napjainkban egyre többen vélekednek úgy, hogy a közismert “Ép testben, ép lélek” mondás visszafelé is igaz. Már az is óriási segítség a szervezetünk számára, ha rendszeresen kialusszuk magunkat, de ha még mellé gyakoroljuk a Transzcendentális Meditációt is, amely a mélyalváshoz viszonyítva akár kétszer olyan mély pihenést is lehetővé tud tenni (erről itt írtam korábban), akkor elmondhatjuk, hogy igazán mindent megtettünk az öregedés ellen.

Egy tanulmány szerint azoknak az embereknek, akik legalább 3 éve gyakorolják napi szinten a Transzcendentális Meditációt, a biológiai életkora átlagosan 5 évvel kevesebb, mint a kronológiai életkor. A kísérlet nem állt meg 3 évnél, tovább folytatták és arra a következtetésre jutottak, hogy azoknak az embereknek, akik legalább 7 éve gyakorolják napi szinten a TM-et, a biológia életkora átlagosan 12 évvel (!!!) kevesebb, mint a kronológiai életkor. Ez azt jelenti, hogy az 50 éves hölgyek biológiailag akár 12 évvel is fiatalabbak lehetnek a korosztályuknál. A vizsgált faktorok a látás, hallás, valamint a vérnyomás voltak.

Ne feledd! Napi 2X20 perc TM gyakorlás és rövid időn belül az életed egetrengetően pozitív fordulatot vesz, ezt garantálom. 😊 Ha változásra vágysz és szeretnél szebb, frissebb, fiatalabb lenni, akkor keress bizalommal!