Napjaink rohanó világában a stressz a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint számos egyéb pszichoszomatikus betegség forrása. Társadalmunk jelentős többsége stresszes, vagy ha úgy tetszik a stressz napjaink népbetegsége. A mai átlagembernek olyan társadalmi, gazdasági és kulturális kihívásokkal kell szembenéznie, amelyek korábban egyáltalán nem voltak mindennaposak.

Nem csupán a dolgozó felnőtt emberek vannak kitéve a stressznek. Talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy milyen irdatlanul magas elvárásokat támasztanak az iskolákban a diákokkal szemben is. A jelenség tehát szinte mindenkit érint: a legkisebbektől kezdve, a fiatalokon át, egészen az idősebb korosztályig. De pontosan mi is az a stressz, mitől alakul ki és mi mindent tehetünk a káros következményei ellen?

Mi az a stressz pontosan?

A stressz fogalmának definiálása, valamint az orvostudományba történő bevezetése Selye János (magyar származású kanadai vegyész, belgyógyász, endokrinológus) nevéhez fűződik. A stressz nem más, mint egy teljesen természetes fiziológiai és pszichológiai (vész)reakció, amely az emberi szervezetben zajlik le különböző kihívásokkal teli helyzetekben. Nézzük meg egy picit részletesebben!

“Üss, vagy fuss!”

Az „üss, vagy fuss” ösztönös reakció az evolúció során fejlődött ki a túlélés érdekében. Arra készteti az egyént, hogy azonnal cselekedjen “Üss!” vagy éppenséggel lehetőséget teremt a minél gyorsabb menekülésre “Fuss!” a vélt, vagy valós fenyegetés elől. A stresszkezelés és az adott helyzethez való alkalmazkodás az egyéni személyiségjegyektől, az életkortól és a tapasztalatoktól függően változhat.

Mi minden válthat ki stresszt?

A stressz két fő típusa létezik: az akut, valamint a krónikus stressz. Az akut stressz rövid távú reakció, amelyet egy adott helyzet, vagy esemény vált ki pl. egy közlekedési baleset. A krónikus stressz viszont ennél (sokkal) hosszabb ideig tartó stresszhelyzet jelöl, amely huzamosabb ideje és szinte folyamatosan fennáll pl. munkahelyi túlterheltség, hosszú távú pénzügyi nehézség. Egyedi élethelyzetek és személyes tapasztalatok függvényében, a stressz számos forrásból származhat az életünkben.

Az egyik leggyakoribb stresszfaktor, amelyek talán mindenki számára ismerős lehet, a közeli hozzátartozó halála. A szeretett ember elvesztése borzasztó nehéz életesemény. Gyászt, fájdalmat és számos más érzelmet vált ki és hatalmas stresszt okozhat az érintett személynek.

A párkapcsolati problémák – legyen szó akár hétköznapi konfliktusokról, hűtlenségről, vagy válásról – szintén komoly stresszt okozhatnak mindkét félnek. A veszekedések, az érzelmi bizonytalanság és a feszültség mind-mind hozzájárulnak a krónikus stressz kialakulásához.

Nemkülönben azok a szituációk, amelyekben egy teljesen új közösségbe kell beilleszkedni az embernek pl. iskola-, vagy munkahelyváltás esetén. Az ismeretlen környezet, az vadonatúj emberekkel való megismerkedés, valamint a magas elvárások pl. vizsgaidőszak, határidők betartása mind stresszt okozhatnak.

Az anyagi bizonytalanság pl. befizetetlen számlák, vagy egy fennálló hiteltartozás súlyosan megterhelhetik az emberek mentális és érzelmi jólétét. Ez a téma gyakorlatilag állandó stresszforrás a mindennapokban.

Miért veszélyes ha tartós stressznek vagy kitéve?

A köztudatban a stressz szó valójában az idegfeszültséget okozó tényezők összességét takarja, tehát az állandó jellegű tartós idegességet, feszült állapotot, amely a szervezet válaszának következménye a folyamatosan jelen lévő negatív ingerekre.

Tartós fennállása esetén a szervezet védekezőképessége jelentősen csökken. A tartós stressz olyan állapot, amikor a szervezet folyamatosan stresszhormonok termelésére kényszerül és nem tud hatékonyan visszatérni a normál nyugalmi állapotba. Ez hosszú távon hihetetlenül negatív hatással lehet többek között a fizikai-, és mentális egészségünkre, a produktivitásunkra és a teljesítményünkre, valamint a személyes kapcsolatainkra egyaránt.

Valószínűsíthető a kapcsolat a stressz és a magas vérnyomás között. Nagy izgalmak esetén rögtön emelkedhet a vérnyomás – különösen igaz ez azoknál a jellemzően maximalista személyeknél, akik könnyen felizgathatók és hamar indulatossá válnak. Ezek a személyek a stresszt okozó tényezőkre hypertoniával reagálhatnak, tehát esetükben az állandó szorongás könnyedén vezethet magas vérnyomás betegség kialakulásához.

A stressz kezelésének módszerei

A mai rohanó világunkban szinte elkerülhetetlen, hogy stresszesek legyünk, azonban szerencsére számos megoldás áll rendelkezésünkre a stressz hatékony levezetésére. A legtöbben a rendszeres testmozgást részesítik előnyben, mások az őszinte baráti beszélgetésekre esküsznek, de amire valóban szükségünk van, az a pihenés.

Fontos volna mindenkinek megérteni, hogy a pihenés nem csupán az idő pazarlása, vagy lustaság. Sokkal inkább olyan időtöltés, amely lehetővé teszi, hogy feltöltődjünk energiával. Az éjszakai alvás során beindulnak a különböző regenerációs folyamatok – az izmok ellazulnak, az ember szinte szó szerint kikapcsol, a stressz csökken – ám van ennél egy sokkal hatékonyabb módszer is, ami nem más, mint a Transzcendentális Meditáció.

A stressz kezelése Transzcendentális Meditációval (TM)

A napjainkban ismert stresszkezelési módszerek közül a Transzcendentális Meditáció (röviden: TM) bizonyult az egyik leghatékonyabbnak. A Maharishi Mahesh Yogi által az 1950-es években kifejlesztett meditációs technika jótékony élettani hatásait már több száz lektorált kutatás is igazolta. A TM-t egy egyszerű, gyorsan megtanulható és a modern életben is könnyen gyakorolható meditációs technika. Már mindössze napi 2×20 perc kényelmes ülő helyzetben történő gyakorlás számos pozitív változást hozhat az életünkbe.

Mély pihenés, pihenő éberség

A meditáció célja tehát az elme lecsendesítése, valamint a mély belső csend és nyugalom elérésének elősegítése. Az elme nyugalmával a fizikai testben létrejön az ún. mély pihenés állapota, és ezáltal a mélyen gyökerező stresszek is fel tudnak oldódni a testünkben. Ez az állapot tehát konkrét fiziológiai hatásokat vált ki. Tekintélyes mennyiségű kutatási és tudományos anyag támasztja alá a TM testi jótéteményeit, amelyek közül a legfontosabbak:

  • csökkenti a magas vérnyomást
  • pozitív a szív- és érrendszerre gyakorolt hatása
  • segíthet egyensúlyban tartani a koleszterinszintet
  • visszafordíthatja az érelmeszesedési folyamatot
  • képes lassítani az öregedési folyamatokat
  • nagymértékben gyorsítja a reakcióidőt

A ‘pihenő éberség’ kifejezés arra utal, hogy míg a testben egy rendkívül mély pihenés jelenik meg, addig az elme teljesen éber és összeszedett. Az izmok ellazulnak, ám mindeközben az agy vérellátása megnövekszik, az éberség nő. Meditálás közben vannak olyan fázisok, amikor az anyagcsere szintje akár 16%-ot is csökken, míg ugyanezek a mérések a mélyalvásban csupán 8%-os csökkenést mutatnak. (Lásd a grafikonon!)

Vedd kezedbe az irányítást!

Ha szeretnél megtanulni egy olyan hatékony módszert, amely valóban megkönnyíti a stressz csökkentését, akkor a Transzcendentális Meditáció tökéletes választás lehet számodra. Nem „csak” azonnali nyugalmat eredményez, hanem hosszú távon is csökkenti a stressz reakciókat, erősíti az immunrendszert és javítja az általános egészségi állapotot. Rendszeres gyakorlása pozitív hatással van az érzelmi és mentális egészségre.

A technikát könnyű elsajátítani, bárki képes megtanulni, függetlenül kortól, vagy előzetes meditációs tapasztalattól. A TM ideális mindazok számára, akik szeretnének jelentős változást tapasztalni az életükben. Mindössze napi 2×20 perc egy magabiztosabb, boldogabb életért. Ez azért nem hangzik rosszul, igaz? 😊 Keress bizalommal és indulj el a stresszmentes élet felé vezető úton a segítségemmel!